Новини

Новини • 08.09.2017
Чому Іісус сам не відчинив печеру Лазаря?: Афонський чернець - про справи людські і Божі

Розкриваючи умови духовної допомоги, афонський старець Гавриїл Карейський звертається до житія Іоанна Златоуста і экзегезе
Святого Євангелія від Іоанна. Чернець Святої Гори розповів про те, як читання Святого Письма виганяє сатану, навіщо Ісус змусив учнів рухати камінь біля гробу Лазаря, і чому, чекаючи від Господа Божественного втручання, ми повинні робити свою малу справу.

«Бог вимірює тільки наші старання, - говорить старець Гавриїл. - Зрозумійте, ви можете молитися тисячу років, але ви все одно не навчитеся зберігати свій розум, якщо Господь вам цього не дасть. Тільки ім'я Боже має відновлюючи силу. Є такий духовний закон: наша робота - думати про свій розум, берегти своє внутрішнє, а робота Бога - це думати про нас. Тому не потрібно думати про себе замість Бога. Господь сам рахуватиме усі наші моральні наслідки і доходи. І все влаштує найкращим чином .

Святогірський чернець згадує історію з житія Святителя Іоанна Златоуста, який пояснював віруючим сенс читання Святого Письма.

«Одного разу до святителя Іоанна Златоуста прийшов один монах і сказав: «Отче, я читаю Святе Письмо, але нічого не розумію». На що Святитель відповів: «Можливо, ти і не розумієш. Але зате сатана добре розуміє і тікає від тебе. Ти роби, що можеш, докладай  зусилля. А результатів чекай від Бога. І це духовний закон: своєю силою людина не зможе подолати розсіяність розуму. Тому, щоб Господь втрутився, ми, перш за все, повинні зробити те, що ми можемо», - говорить старець Гавриїл.

Також афонський чернець пояснює прихований сенс відомої євангельської історії про воскресіння Ісусом Христом Лазаря.

«У ті часи у Юдеї гроби виривали у печерах і приварювали замість дверей великий камінь. Відкрийте свої очі, зрозумійте євангельську історію, увійдіть всередину її. Ось уявіть: Господь став перед гробом, заваленим каменем. І раптом промовляє до учнів: «Відчиніть камінь від гробу!». Вам в голову не приходило, що це, щонайменше, дивно і парадоксально? Хіба Господь не міг воскресити Лазаря і поставити його поза гробом  перед каменем?», - задає питання старець.

«Подумайте, яка різниця, де воскрешати Лазаря: в печері або поза печерою? І, з іншого боку, невже Господь не міг сказати каменю: «Відвалися від труни!». Невже ви не розумієте, що більше: переставити камінь з місця на місце або воскресити з мертвих мертву людину? А, якщо він спокійно здійснював друге, невже він не міг спокійно зробити і перше? Чому ж він так вчинив? А для того, щоб показати нам духовний закон. Тому що переставити камінь з одного місця на інше - це справа людська. ЇЇ Бог не робить, він чекає цього від нас. А воскресити людину з мертвих - це справа Божа, ми все одно не можемо її виконати. ЇЇ Господь від нас не чекає, це робить сам Бог. Закон полягає у тому, що і ми повинні зробити свою людську, щоб Господь приклав свою божественну частину справи. А на порожньому місці Господь діяти не буде», - пояснює афонський монах Євангельську історію.