Новини

Новини • 29.08.2017
Афонський чернець про те, чому про віру треба кричати закритими вустами

Багато людей, коли йдеться про віру, часто беруться тлумачити Святе Письмо і повчати інших тому, як правильно треба жити по-християнськи. Афонський чернець отець Никон з монастиря Ксенофонт розповів про те, чому богословство без знань є зухвалістю перед Богом і як кричати про віру закритими устами.

Старець Никон вчить тому, що простий християнин, не маючи спеціальних знань, не повинен братися за тлумачення Святого Письма і віровчення.

 «Горе тому богослову, який не богословствує, і горе тому, хто богословствує, не будучи богословом. Той, хто є богословом, нехай виступає з богословською промовою. А, якщо ж цього не робить, то дасть відповідь перед Богом за те, що знав і не навчив інших. І навпаки, той, хто не є богословом, дасть відповідь перед Богом за те, що дерзає богословствувати, оскільки він не може чогось доброго навчити», - каже афонський монах.

Старець вчить тому, що кращий спосіб донести суть християнської віри - наочний приклад на власному житті.

«Випробовуй супротивників, у тому числі в питаннях віри, своїми чеснотами. Якщо ти не володієш знаннями, ти не можеш пояснити іншому, яким повинен бути справжній християнин, бо цього не знаєш сам. Однак ти можеш жити по-християнськи як добрий християнин і навчити іншого своїм прикладом, своїм життям», - вчить отець Никон.

На думку старця, кожен християнин може навчити Святому Письму ближнього навіть із закритими вустами. Головне для цього - зробити своє життя прикладом для наслідування.

«Про правильну віру нехай кричать богослови, а простий народ нехай кричить про віру закритими устами, своїм життям, своїми вчинками, прагнучи жити в святості. Тобі слід захищати себе своїм життям, тим, як ти живеш. Почнемо виправляти самих себе перед тим, як почнемо виправляти інших. Тому будемо не тільки намагатися повчати наших ближніх, як правильно жити по-християнськи, але будемо намагатися показувати це на своєму прикладі. Скажемо один раз, а покажемо сто раз», - каже афонський монах.